пятница, 26 февраля 2010 г.

Правила експлуатації будинків з дерева

Враховуючи сучасні тенденції життя, а також те, що люди все більше і більше схиляються до природного і натурального, проживання не в тісній квартирі, а в просторому деревяному будинку це не дань моді, а ,скоріше, реалії нашого життя.

Cучасний деревяний будинок - це в наш час не хатинка, що покосилася, і не заміський будиночок на літо. Сучасні будівельні технології дозволяють будувати красиві, довговічні, екологічні і теплі зроблені з колод будинки, в яких є все необхідне для безпечного і комфортного життя. Проте, дерево - «живий» матеріал, і це слід враховувати як на стадії виготовлення будинку, так і в процесі подальшої експлуатації, і в першу чергу, особливі вимоги предявляються до деревини. Якісний будинок з колод зводиться, як правило, з лісу, заготовленого в зимовий період. Практикується будівництво і з літнього лісу, але в цьому випадку зруб будинку повинен вистоятися мінімум рік без опалювання.

Рекомендації для правильної експлуатації деревяних будинків

Система опалювання
Перше і, напевно, головне - це система опалювання деревяного будинку. Опалювальні системи для зробленого з колод будинку не вимагають якої-небудь специфіки і не відрізняються від систем цегляних або будинків, зроблених з іншого матеріалу. Головне, щоб в будинку з дерева джерела тепла були рівномірно розподілені по опалювальних приміщеннях. Не слід допускати, щоб теплоносій розташовувався в одному місці і опалював декілька приміщень. Часто припускаються помилки, встановлюючи, наприклад, камін, що опалює велику вітальню, хол і інше. У цьому випадку йде активне примусове передчасне висушування зроблених з колод стін у місці розташування джерела опалювання, колоди сильно тріскаються і йде нерівномірне зсідання.

Зруб будинку: температурний режим
У перший рік температурний режим, в ідеалі, не повинен перевищувати взимку 15 градусів. Через рік в умовах щадного для колод теплового режиму зявляються невеликі тріщини, будинок може зсістися, але ці зміни є природними, тріщини невеликі і зсідання рівномірне.

Доступ повітря
Завжди слід памятати про те, що деревині необхідний доступ повітря, особливо в перші роки. Не слід глухо закривати зроблені з колод елементи будинку щоб уникнути скопичування конденсату. Необхідно робити щілини величиною 10-15 сантиметрів між глухою конструкцією і колодами для вентиляції.

Зсідання
Зсідання є важливим моментом і триває до 3 років, після чого зміни по вертикалі припиняються. Звичайно, що три роки ніхто вистоювати зруб не буде. Існують правила монтажу різнорідних матеріалів або конструкцій в зроблену з колод стіну. Тому необхідно завжди в отворі закладати можливість «ковзання»: у торцевій частині колод на всю висоту робиться паз, куди вільно вставляється брусок. Стандартні розміри 50х50 або 60х60 мм. Блок (віконний, дверний) кріпиться до бруска, без необхідності вгвинчувавшись в колоду. Зроблена з колод стіна при зсіданні рухається вниз, ковзає по бруску, дверний або віконний блок при цьому не піддається ніяким механічним діям.

Вертикальні опори
Всі зроблені з колод опори, колони і тому подібне, якщо вони повязані з основною будовою, повинні мати опорні пристосування, що дозволяють шляхом підкручування, просаджувати опору разом зі зрубом. Колода по вертикалі дає набагато менше зсідання, чим по горизонталі.

Монтажна піна
Допускається запінення зазору між фундаментом і нижнім вінцем зрубу. У всіх інших випадках настійно рекомендується використовувати мякі утеплювачі (мінеральна вата, пакля, і тому подібне). Піна в процесі висихання має сильне зчеплення з деревом і є малоеластичним матеріалом. При зсіданні відбувається відрив колоди від піни і утворюється щілина, яка може бути причиною доступу холодного повітря.

Комментариев нет:

Отправить комментарий